Guide to Healthy Dating (Norwegian)
Introduksjon
Dating er en av de store gledene i livet. Sommerfuglene du får i magen når du møter en ny person, spenningen av å ikke vite hva det nye bekjentskapet kan føre til og om det vil oppstå søt musikk. Ender dere opp som partnere for resten av livet, et par som møtes for spontan moro eller kanskje nære venner? Dating skal alltid føles trygt og gøy, uansett hvilken form det tar.
Her får du en liste over et par ting du burde tenke over for å holde deg selv trygg, men også for å bli mer bevisst på hvordan det du gjør påvirker andre.
Del 1: Datingapper
1. Det handler om deg!
Før du oppretter en profil på en datingapp, er det lurt å ta et skritt tilbake og reflektere. Hva er viktig for deg? Bli bedre kjent med deg selv og hva du vil. Tenk over hvilke grenser, verdier, ønsker osv. du har. Dette vil gi deg mer selvtillit når du tar det første steget ut i datinglivet.
Ikke lat som du er noe du ikke er. Det er veldig godt dokumentert at de fleste synes autentisitet er tiltrekkende. Dette betyr imidlertid ikke at du må dele absolutt ALT om deg selv. Det er lurt å tenke nøye gjennom hva du deler om deg selv på nettet. Er det for eksempel nødvendig å fortelle hvilken gate du bor i? Akkurat som på andre digitale plattformer, er det mulig å vise seg frem uten å vise alle absolutt alt.
Når du lager deg en profil, er det viktig at du er ærlig om alderen din og bruker ekte bilder av deg selv. Du vil kjapt bli avslørt hvis du utgir deg for å være noe du ikke er. Det vil også stå i veien for de nye bekjentskapene dine, og kanskje til og med føre til at du blir utestengt fra appen.
2. Respekt skal gjelde fra første match
Vær interessert i å være interessant. Hvilke spørsmål du stiller, når du stiller dem og hvordan du formulerer deg er viktig. Det er lurt å være åpenhjertig, men du bør helst unngå spørsmål som er for personlige og direkte.
Alle setter sine egne grenser. I tillegg kan vi alle være enige om at det finnes felles grenser som ikke bør krysses. Du bør holde deg på rett side av den streken.
Meldinger som er rasistiske, sexistiske, homofobiske eller diskriminerende mot funksjonshemmede eller andre grupper vil alltid føre til dårlig stemning. Enkelte apper har innført teknologi som oppdager upassende språk i meldinger før du sender dem. På Tinder heter denne funksjonen «Er du sikker?». Stopp opp og tenk over hvordan den andre personen kommer til å tolke meldingen din. Er du i tvil? Best å ikke sende den.
Samtidig er det viktig at du ikke føler på et ansvar for hvordan andre reagerer på grensene du setter for deg selv. Hvis noen sender deg en upassende melding eller oppfører seg dårlig, må du ikke være redd for å rapportere det. Datingapper er først og fremst nettsamfunn. De er helt avhengige av at medlemmene deres rapporterer om dårlig oppførsel, slik at de kan skape en tryggere plattform for alle.
Ikke vær redd for å ta en pause. Ikke legg press på deg selv. Hvis det ikke føles helt rett, kan du ta en pause fra datingen, fokusere på deg selv og heller gjøre noe annet som gjør deg glad.
3. La oss snakke om sex … Men når?
Undersøkelser viser at mange mister lysten hvis det blir snakk om sex for tidlig i samtalen. Derfor er det lurt å ikke ta opp det temaet for kjapt og brått. Noen ganger blir det ikke snakk om seksuelle temaer i det hele tatt. For noen kan det å laste ned en datingapp være det første steget mot å utforske sin egen seksualitet. Kanskje ender dere opp med å snakke mest om Netflix-serier – og det er helt greit. Målet trenger ikke alltid å være å ende opp i senga sammen.
Samtaler om sex og intimitet er en viktig del av et sunt partnerskap, men det er lurt å vente til dere stoler på hverandre, og du føler deg helt trygg på partneren din. Det viktigste er at dere venter til dere har bygget opp tilliten, føler dere helt trygge på hverandre og det føles rett for både deg og matchen din.
Trygge samtaler handler om å respektere hverandres grenser, fra start til slutt. Det kan være grenser for hvilke emner dere tar opp, hvor raskt dere blir kjent og stoler på hverandre, hvor ofte dere snakker sammen, og om når dere skal snakke om seksuelle temaer og å forstå når det er på tide å ta farvel.
4. Lær deg å identifisere røde flagg
Øv deg på å se potensielle røde flagg i profilene til andre. Det kan for eksempel være lite informasjon, uklare bilder, og profiler som hinter om sexisme, rasisme eller andre diskriminerende holdninger. De fleste bruker datingapper med gode intensjoner, men det finnes også personer med vonde hensikter.
Et av de mest åpenbare røde flaggene er om det står noe om penger i profilen, eller om penger er det første personen skriver om når dere matcher. Uansett hvor «Romeo» eller «Julie» du synes personen er, er det alltid lurt å trå forsiktig hvis penger er et tema hen gjerne vil prate om.
Mange apper har også bildeverifiseringsfunksjoner, slik at du kan være tryggere på at profilbildet faktisk stemmer overens med personen bak skjermen. På Tinder og Hinge dukker det opp en blå hake på alle verifiserte profilbilder. Dette er lurt å huske i jakten på nye bekjentskaper! Det er til og med mulig å velge at du kun vil se verifiserte profiler på Tinder.
Hold deg på appen. Flere av datingappene har sikkerhetsverktøy som holder brukerne trygge, men hvis dere flytter samtalen over til en annen plattform, blir det vanskeligere for dem å passe på sikkerheten din.
Til syvende og sist gjelder den samme hovedregelen uansett om bekjentskapet starter på en datingapp eller IRL. Ta godt vare på den viktigste personen i livet ditt: deg selv!
5. Når det er på tide å ta farvel (på en god måte)
Her er greia: Dere matchet, snakket litt, tok kanskje en videosamtale,
men det føles bare ikke rett for deg. Det er på tide å fortelle det til matchen din – hjelp!
Et par ting å huske på:
Gjør det på en passende måte og vær tydelig, men fremfor alt: vær raus. Og husk at ingen liker ghosting!
Det finnes imidlertid noen situasjoner der det er best å ta farvel kjapt. Hvis du føler deg ukomfortabel og ikke liker hvordan matchen din oppfører seg, må du stole på magefølelsen. I slike situasjoner er den beste utveien å fjerne matchen, for så å blokkere og rapportere personen.
Skulle du befinne deg på den andre siden, og være den som mottar et «adjø», kan det være lurt å ta en liten pust i bakken, spesielt hvis det kommer overraskende på. Alle, absolutt alle, vil oppleve å bli avvist en eller annen gang i løpet av livet. Det er en helt naturlig del av dating. Uansett hvor vanskelig det er og hvor såret du blir, er det viktig å holde hodet kaldt. Ikke kom med fornærmelser, ikke prøv å få personen til å endre mening, og husk at hen ikke skylder deg noe.
6. Dette får du til!
Datinglivet ditt handler først og fremst om deg. Uansett om du møter noen ute på byen eller via en app. Trygghet er alltid det viktigste. Hvis du ikke ville ha gjort noe IRL, ikke gjør det på nett.
Gjør deg kjent med regelverket og sikkerhetsverktøyene på alle appene du bruker (som for eksempel Tinders blokkeringsfunksjon og sikkerhetssentrene inne på Tinder, Hinge, Plenty of Fish og Meetic). Husk å sette deg selv først. Om noe føles feil for deg – ikke gjør det!
Del 2: Dating i det virkelige liv
1. Bli kjent på nett før dere faktisk møtes
Det er alltid en god idé å bli ordentlig godt kjent på nett før du går på en fysisk date med noen, uansett om dere møttes på nettet, via en venn av en venn eller tilfeldigvis gikk inn i hverandre på gata. Dere kan ta en videosamtale, eller bare chatte på SoMe. Takket være pandemien har vi alle blitt eksperter på digitale møter. Hvorfor ikke bruke denne kunnskapen til å bli bedre kjent med en potensiell partner? Nå har det også blitt vanligere å ta seg god tid i datingen, så du trenger ikke å stresse med å møtes utenfor husets fire vegger før du er helt klar for det.
2. En date som flere enn to personer vet om
Dere har hatt den gode samtalen (flere ganger) og det er på tide å møtes ansikt til ansikt (#spennendetider). Selv om en date vanligvis skjer under fire øyne, bør du alltid dele informasjonen om daten med noen du kjenner og stoler på. Fortell om hvem du skal møte og hvor dere skal møtes. Du trenger ikke å dele dette med alle (med mindre du vil det), men del det i hvert fall med en (eller flere) av dine nærmeste. En person som alltid er ærlig med deg, som ikke legger noe mellom når hen gir deg råd, og alltid svarer når du ringer.
Siden de fleste av oss får massevis av meldinger og varsler hver dag, kan det være lurt å legge inn daten direkte i kalenderen til vennen din, slik at du er sikker på at hen får det med seg. ALDRI vær redd for å sende en liten oppdatering om hvordan daten går når du stikker en tur på toalettet. Det er også viktig at du gir beskjed til vennen din hvis dere drar en annen plass, eller noe annet endrer seg underveis. Det er ikke mulig å sende for mange meldinger i en slik situasjon.
3. Første date bør foregå ute blant folk
Denne daten er like mye din date som den andre personens date. Gjør det som føles rett for deg. Alltid. Hvis magefølelsen sier at noe er off, så er det nok det.
Velg en plass som er ute blant folk. Det betyr ikke at det må være en tradisjonell middag som ender med en klein «hvem betaler?». Det er faktisk bevist at de beste datene består av aktiviteter som gir rom til at man kan snakke og bli bedre kjent med hverandre for å sjekke om gnisten tennes.
Ettersom det blir stadig dyrere å leve og vi får stadig mindre fritid, kan det kanskje være en idé å møtes i lunsjen eller ta en kaffe etter jobb? Hvis matchen din er interessert i å bli kjent med deg, vil det ikke være noe problem at daten ikke består av en fancy treretters. Den første daten bør foregå på en plass som du kjenner godt til, og der det er mye folk rundt, slik at du kan slappe litt mer av.
4. Det er en date, ikke et jobbintervju. Vær deg selv!
Sommerfuglene har våknet til live, og plutselig begynner du å tenke over hva du skal ha på deg, hvordan du skal style håret og så videre. Slapp av. Det er bare en date, ikke et jobbintervju. Dere har begge sagt ja til å gå ut på date av en grunn: Dere liker hverandre og har lyst til å bli bedre kjent.
I stadig større grad ser vi undersøkelser som viser at «vær deg selv» blir viktigere og viktigere. Filtre på sosiale medier har blitt mer omdiskutert, se for eksempel #filterdrop-kampanjen til Sasha Pallari. I tillegg viste Tinders Future of Dating-rapport fra mars 2020 at 48 % av personer i alderen 18 til 25 år ønsker seg en partner som er ærlig, autentisk og hundre prosent seg selv. Plenty of Fish publiserte også en undersøkelse i februar 2023 som viste at 60 % av single personer velger å jobbe med seg selv før de går inn i nye forhold.
5. Du har styringen (hele tiden!)
Akkurat som når du sveiper på datingapper, må du huske å minne deg selv på dine egne verdier – hva som er viktig for deg. Ikke føl deg presset til å gjøre noe du ikke vil eller late som du er noe du ikke er. Om du for eksempel ikke vil drikke alkohol, ikke gjør det. Du trenger heller ikke å dele personlige opplysninger om deg selv mens dere er i bli-kjent-fasen.
Ta den tiden du trenger, uansett hvor sjarmerende og fantastisk du synes daten din er. Det haster ikke med å hoppe inn i noe du ikke er klar for. Vær åpen med daten din om dette, og gjør det klart fra start. Det er ingenting galt i å være ærlig om intensjonene sine for å finne ut om dere er enige.
Slike tiltak sikrer at man kan be om hjelp eller forlate ubehagelige situasjoner på en diskré måte. Tenk nøye gjennom hele daten, fra start til slutt. Kom deg hjem på egen hånd (slik at du også kan stikke av hvis du må), med kollektivtransport, bli hentet av en venn eller unn deg selv en taxitur. Og husk å fortelle andre om hvor du befinner deg underveis.
6. Hva er egentlig et «ja»?
Fysisk tiltrekning er ofte en naturlig del av dating. Hvis møtene deres har vært bra, kan dere sakte, men sikkert bevege dere mot å bli kjent med hverandre på en mer intim måte. Her er det også viktig at begge føler seg komfortable, husk at det er ikke en konkurranse. God kommunikasjon er nøkkelen.
Det er helt avgjørende at man forstår hva aktivt samtykke faktisk innebærer for å kunne ha et sunt og godt forhold til seg selv og de rundt seg.
Vi i NO MORE jobber for at alle involverte skal føle seg komfortable og gi tydelig samtykke før man åpner opp for seksuell aktivitet. Samtykke handler i bunn og grunn om å få tillatelse til å utføre seksuelle handlinger. Hvis det blir litt uklart underveis, så spør partneren din. Ikke anta, spør alltid. Samtykke baseres på gjensidig respekt. Du har et ansvar for å respektere grensene til partneren din, og hen må respektere dine.
7. Styr unna presset om en perfekt date
Den første daten er i boks! Gratulerer! Det finnes ingen regler for når du kan ta kontakt igjen eller hvordan du skal «spille spillet». Du bør derimot gi beskjed hvis det ikke var noe for deg. Si det på en tydelig og raus måte uten å bli frekk. Fortell det på en måte som du selv ville ha likt. Samtidig må du huske at du kan si «ha det» og dra når som helst hvis du føler deg utrygg eller ukomfortabel. Du skylder daten din ingenting. Du har ingen forpliktelser.
Sunne forhold starter med sunn dating. Grunnlaget for sunne og givende forhold dannes ved å respektere grenser, lytte til hverandre og ha det gøy sammen. Dette gjelder for både vennskap og romantiske forhold.
Dating går begge veier og må derfor passe for begge parter. Ikke tving frem noe. Verken fra deg selv eller partneren din. De fleste av oss har ikke lenger ekteskap, hus og barn øverst på ønskelisten. Vi har gått videre. Dagens forhold finnes i alle ulike former. Så det er viktig at du finner det som passer for deg.
Denne guiden er laget i samarbeid med Match Group, en ledende leverandør av teknologi som er designet for å hjelpe folk med å knytte meningsfulle bånd. Gjennom sin portefølje av merkevarer som inkluderer Tinder®, Match®, Hinge® og mer, er Match Group forpliktet til å skape en trygg og positiv opplevelse for alle brukerne på alle plattformene. Les mer her: https://mtch.com/safety
Together We Can End Domestic and Sexual Violence