Guide to Healthy Dating (Swedish)

En introduktion

Att dejta är något av det roligaste du kan göra i livet. Den där känslan av fjärilar i magen när du träffar någon ny och spänningen att inte riktigt veta om ni kan komma att få känslor för varandra. Kommer hen att bli din framtida partner, något casual eller kanske en nära vän? Hur det än blir ska dejting alltid vara roligt och säkert.

Nedan kommer några saker du kan tänka på när du dejtar, dels om hur du kan vara trygg, men också om vilken inverkan ditt beteende kan ha på andra.

 

Healthy Dating Guide 1 Compressed


Del 1: Dejtingappar

 

Healthy Dating Guide 2 compressed

1. Du, du, du!

Innan du skapar en dejtingprofil, ta en stund och fundera för dig själv. Vad är viktigt för dig? Lär känna dig själv. Fundera på var dina gränser går, dina värderingar osv. Allt detta kan bidra till att bygga upp självförtroende när du “ger dig ut” för att dejta.

Försök inte att vara någon du inte är. Det är allmänt känt att människor är mer attraherade av personer som är ärliga och äkta. Men det betyder inte att du måste dela med dig av ALLT. Precis som i verkliga livet ska du vara försiktig med vad du delar online. Behöver folk till exempel verkligen veta vilken gata du bor på? Som med vilken digital profil som helst kan du “put yourself out there” utan att berätta allt om dig själv på en gång.

Var ärlig med din ålder och använd riktiga bilder på dig själv när du skapar din profil. Du kommer snabbt att bli påkommen om du utger dig för att vara någon annan. Det kommer högst sannolikt inte att leda till någon framgång och det kan också kan leda till att du blir avstängd från dejtingappen.

2. Respekt börjar med första matchningen

Var intresserad för att vara intressant. Frågorna du ställer, hur du frågar dem och när du frågar dem kan göra stor skillnad. Var rak och ärlig, men tänk på att inte vara för påträngande eller ställa obekväma frågor.

Alla har vi olika gränser, men vi kan ändå enas om att det finns vissa gränser man aldrig går över. Se till att hålla dig på rätt sida.

Meddelanden som involverar rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt språk är alltid fel, oavsett om de är menade som skämt eller raggningsrepliker. Dessutom är appar som Tinder extra uppmärksamma på den typen av språk och har inbyggda funktioner, som exempelvis “Är du säker?”, som identifierar innehåll som kan uppfattas som opassande i meddelanden. Tänk över hur den andra personen kan komma att tolka din fråga eller ditt meddelande innan du skickar det. Om du är osäker på hur det kommer att uppfattas — skicka det inte.

Med det sagt behöver du heller aldrig ta ansvar för hur någon reagerar på vilka gränser du sätter. Var inte rädd att rapportera om du fått ett opassande meddelande eller utsatts för dåligt beteende.

Bortsett från alla inbyggda säkerhetsfunktioner är dejtingappar i grund och botten communities på nätet som behöver förlita sig på att deras medlemmar rapporterar när saker händer för att skapa en bättre upplevelse för alla. Var inte rädd för att ta en paus. Sätt ingen press på dig själv. Ta en paus från att dejta och fokusera istället på dig själv och att göra saker du blir glad av om det inte känns rätt.

 

 

 

Healthy Dating Guide 3 compressed

 

Healthy Dating Guide 4 compressed

3. Låt oss prata om sex… men när?

Många som dejtar tycker att för tidiga samtal om sex är avtändande – så fråga inte för mycket eller för tidigt. Låt din matchning komma till tals också, så att ni hittar en fin balans. Och, låt oss vara ärliga, vissa matchningar kanske inte ens når fram till sexsnacket. För en del av de som går med i en dejtingapp kan det vara första steget på vägen till att upptäcka sin egen sexualitet. Du kanske upptäcker att du spenderar mer av din tid med att prata om din favoritserie på Netflix – och det är helt okej. Att få ligga är inte alltid målet!

Att prata om sex och intimitet är en del av sund kommunikation med en partner. Se till att vänta tills ni verkligen litar på och är bekväma med varandra. Och, viktigast av allt, förutom att vänta tills ni litar på och är bekväma med varandra, vänta tills det känns rätt för just dig och din matchning.

En sund och positiv relation börjar och slutar med att respektera gränser, oavsett om det är vad ni pratar om, hur fort ni lär känna varandra, hur ofta ni skickar meddelanden, sexuella preferenser eller att veta när det är dags att lämna.

4. Lär dig att identifiera “red flags”

Lär dig att läsa av om en profil har potentiella “red flags”, inklusive för lite information, otydliga bilder eller en profiltext som innehåller sexism, rasism eller andra oönskade egenskaper. Majoriteten av de som är på dejtingappar kommer att vara där för att skapa nya relationer, men det finns de som skapar profiler med onda avsikter.

En väldigt tydlig “red flag” är om någon nämner pengar i sin profil eller om en matchning tar upp pengar och att de är i (akut) behov av just pengar. Oavsett hur underbar personen verkar vara är det alltid bäst att vara på den säkra sidan, så var försiktig när pengar kommer på tal.

För att hjälpa dig att veta om någon är den hen utger sig för att vara på sina bilder har många dejtingappar numera verktyg för fotoverifiering. På Tinder och Hinge finns en liten blå bock på de profiler som har genomgått fotoverifiering, något som är bra att komma ihåg när du letar efter en potentiell dejt. Det finns till och med en funktion på Tinder där du kan välja att bara se profiler som har verifierats.

Försök att stanna på appen. Många appar har granskningsverktyg som bidrar till medlemmarnas säkerhet, men om ni flyttar samtalet till andra sociala plattformar är det svårare för dejtingapparna att hjälpa dig med säkerheten.
Och i slutändan, oavsett om en relation börjar via en app eller IRL, så är reglerna desamma. Sätt den allra viktigaste personen först — dig själv!

 

 

 

Healthy Dating Guide 5 compressed

 

 

Healthy Dating Guide 6 compressed

5. Lär dig att känna igen när det är dags att lämna en konversation (och att göra det på rätt sätt…)

Har ni matchat, chattat och kanske till och med haft en videochatt, men det känns helt enkelt inte rätt för dig? Då är det dags att du berättar det för din matchning — jobbigt!

Några tips:

Gör det på ett passande och respektfullt sätt, ge konkret feedback och, framförallt, var vänlig. Och glöm inte att ingen gillar att bli ghostad.
Det finns dock tillfällen när ett snabbt avslut är bäst. Om du blir obekväm av eller är missnöjd med en matchnings beteende ska du lita på din magkänsla och komma ihåg att vissa situationer förtjänar att du tar bort en matchning eller blockerar och rapporterar.

Om du råkar vara den som blir lämnad, och om det sker oväntat, är det bäst att ta ett steg tillbaka. Alla, och vi menar verkligen alla, kommer att bli dumpade någon gång i livet – det är en del av resan när du dejtar. Oavsett hur tufft och känslomässigt jobbigt det är ska du aldrig förolämpa eller försöka få personen att ändra sig, och samtidigt komma ihåg att hen inte är skyldig dig någonting.

6. Du klarar det här!

I grund och botten handlar dejting helt och hållet om dig själv. Oavsett om det är via en dejtingapp eller IRL.

Säkerheten är alltid det allra viktigaste. Om du inte skulle göra något i verkligheten ska du inte heller göra det på nätet.

På alla dejtingappar gäller det att lära sig communityriktlinjerna och ta tillvara på de verktyg för säkerhet som finns (som exempelvis Tinders funktion för att blockera kontakter eller information i appens säkerhetscenter som på Tinder och Hinge). Och kom ihåg att allt det här handlar om dig. Om något inte känns rätt ska du inte heller göra det.

 

Healthy Dating Guide 7 compressed


Del 2: Dejting IRL

1. Börja online innan ni träffas i verkligheten

Oavsett om ni träffats via en dejtingapp, genom en kompis till en kompis eller på en bar, är det värt att uttnytja den teknik som finns för att lära känna varandra ordentligt innan ni går på en dejt. Den kan vara via en videochatt eller en chatt på sociala medier. Genom de senaste åren har vi ju alla blivit experter på digitala möten. Använd den kunskapen i ditt dejtingliv också, och lär känna varandra innan er dejt IRL. Under pandemin har vi också sett “slow dating” bli en grej, så du behöver inte känna att det finns någon press att dejta IRL innan du känner dig redo för det.

 

Healthy Dating Guide 8 compressed

 

 

Smiling couple taking selfie with phone

2. Se till att det är fler än ni två som vet om er dejt

Nu har ni haft kontakt ett tag och det är dags att träffas IRL (#spännandetider). Även om er dejt bara är till för dig och den du ska träffa är det viktigt att du alltid berättar om er dejt för någon av dina vänner eller din familj. Berätta för dem så att de vet vart du ska och vem du ska träffa. Det betyder inte att du behöver berätta om dejten på sociala medier (om du inte vill göra det, alltså), men berätta åtminstone för en nära vän. Den där vännen du alltid kan vända dig till för ärliga råd och som aldrig skulle klicka bort ditt samtal.

Eftersom våra smartphones är överfulla av mejl och sms kan du dela detaljerna kring din dejt direkt via din kalender, så att du vet att din vän har koll. Var ALDRIG rädd att messa eller ringa det där samtalet från toaletten under din dejt för att berätta om hur dejten går. Och glöm inte att hålla din vän uppdaterad om någonting förändras kring din dejt, oavsett om det är platsen, tiden eller något annat. Det kan aldrig bli för mycket kommunikation.

3. Se till att er dejt IRL är på en offentlig plats

Det är precis lika mycket din dejt som hens dejt. Gör aldrig något som inte känns okej för dig. För om det inte känns rätt så är det antagligen inte heller det.

Välj en offentlig plats för dejten. Dejten behöver inte vara en middag och då slipper ni också den stela dansen kring notan. De allra mest lyckade dejterna är ofta de där ni verkligen får möjlighet att prata och lära känna varandra på djupet, för att kunna avgöra om det faktiskt kan slå gnistor.

I och med att levnadspriserna går stadigt uppåt och möjligheten till fritid ständigt blir mindre skulle det kanske passa att ses på en lunchpromenad eller en kaffe? Om din dejt verkligen är intresserad kommer hen att tacka ja även om det inte blir någon trerätters middag. För er allra första dejt är det bra att välja ett ställe där det finns andra människor och som du känner till väl. På så sätt kan du också slappna av bättre.

 

Healthy Dating Guide 10 compressed

 

 

Healthy Dating Guide 11 compressed

4. Det är inte en arbetsintervju, det är en dejt. Var dig själv!

När nervositeten kommer smygandes och tankarna börjar surra kring vad du ska ha på dig, hur du ska ha håret, sminket, och så vidare och vidare. Försök då att slappna av. Kom ihåg att det här är en första dejt, inte en arbetsintervju. Det finns en anledning till att ni båda vill träffas IRL på en dejt — ni är båda två intresserade av varandra och vill lära känna varandra bättre.

Vi får mer och mer bevis på att det är allt viktigare att vara dig själv, äkta och genuin. Filter på sociala medier utmanas, som exempelvis i Sasha Pallaris kampanj #filterdrop. Samtidigt visar Tinders rapport The Future of Dating (från maj 2023) att unga singlar prioriterar värdebaserade egenskaper som lojalitet (79 %), respekt (78%) och öppenhet (61%) framför utseende (56%). Dessutom säger 60 % av singlara i en studie från Plenty of Fish (från februari 2023) att de jobbar på att förbättra sig själva för framtida relationer.

5. Det är du som bestämmer (alltid!)

Precis som när du matchar via en dejtingapp är det viktigt att påminna dig själv om dina egna värderingar – vad som är viktigt för dig. Känn aldrig någon press att göra eller vara något eller någon du inte är. Till exempel, om du inte vill dricka – gör inte det. Känn inte heller någon skyldighet att dela personlig information medan ni fortfarande håller på att lära känna varandra.

Oavsett hur charmig eller fantastisk hen verkar ska du alltid ta din tid. Det är ingen stress att kasta dig in i något du inte är redo för än. Var tydlig från början och öppen med vad du känner. Det finns inget fel i att berätta om dina intentioner från start och att försäkra dig om att ni vill samma sak.

Fundera inte bara på början av dejten, utan även på slutet. Behåll din självständighet (och friheten att fly därifrån om så skulle behövas), fundera över om du kanske ska använda dig av lokaltrafiken, få skjuts av din mamma eller unna dig en taxi. Och fortsätt att hålla andra uppdaterade om var du är.

 

Healthy Dating Guide 12 compressed

 

Healthy Dating Guide 13 compressed

6. Att förstå vad som egentligen är ett “ja”

Den fysiska attraktionen är en viktig faktor för många när de dejtar. Om dejterna har gått bra så kanske ni är på väg att bli fysiska med varandra. Det är aldrig en tävling, och båda två måste känna sig bekväma. Kommunikation är A och O.
Det är avgörande att alla förstår vad samtycke faktiskt är, för att kunna ha sunda och respektfulla relationer till sig själv och med andra.

På NO MORE är vi stora förespråkare av att du måste känna dig bekväm och att alla berörda parter har gett aktivt samtycke till alla eventuella sexuella aktiviteter. Samtycke handlar i grund och botten om att ge och få tillstånd till alla olika sorters intima aktiviteter. Om det vid något tillfälle skulle vara otydligt – fråga den du är intim med. Fråga alltid, ta aldrig samtycke för givet. Samtycke bygger på ömsesidig respekt. Du har ett ansvar att respektera de gränser den du är intim med sätter, och hen måste respektera dina gränser tillbaka.

7. Släpp tanken på att dejten måste vara perfekt

Den första dejten är avklarad! Grattis! Det finns inga bestämda regler för när du ska höra av dig till din dejt igen eller hur man “spelar cool”. Däremot borde du berätta för hen om det inte kändes rätt för dig. Du kan göra det utan att vara otrevlig, var bara tydlig och vänlig. Behandla din dejt så som du själv vill bli behandlad. Men om du någon gång under dejten kände dig otrygg eller obekväm ska du veta att det är helt okej att säga hejdå. Du är inte skyldig din dejt någonting.

Sunda relationer börjar med sund dejting. Att respektera gränser, lyssna och kunna skratta tillsammans bidrar till att lägga grunden för en givande och fin relation, oavsett om det gäller vänskap eller en långsiktig romantisk relation.

Dejting ska vara ömsesidigt och behöver kännas rätt för båda två. Tvinga inte fram något. Och sätt ingen press på dig själv. Vi har gått vidare från den tiden då det stora målet i livet var att gifta sig och få barn. Dagens relationer kan se ut på en mängd olika sätt. Du behöver bara hitta vad som passar dig.

 

Healthy Dating Guide 14 compressed

 

 

Match


Den här guiden har skapats i samarbete med Match Group, en ledande leverantör av digital teknik som hjälper människor att skapa meningsfulla kontakter. Genom sin portfolio av varumärken, såsom Tinder®, Match®, Hinge®, OurTimeR och fler, har Match Group som mål att skapa en säker och positiv upplevelse för alla användare, på alla plattformar.
Läs mer på: https://mtch.com/safety

Get News Updates and Alerts From NO MORE